Vapensköld med lokal historia
– Nu är köpingen Saltsjöbadens originalvapen på plats hos hembygdsföreningen i Neglinge Gård.
Det konstaterar Fredrik Lundberg, engagerad i Saltsjöbadens Hembygdsförening, som plötsligt en dag saknade vapenskölden där den har suttit i gamla kommunalhuset på Byvägen. Den lokaliserades till vinden i byggnaden dit skölden flyttats för att skyddas från eventuella skador.
Nu finns originalvapnet i Neglinge Gård, som förvaltas av föreningen och väl kan liknas vid en hembygdsgård för saltsjöbadsbor.
– Fredrik torkade av vapenskölden och gjorde den fin och så har vi kunnat sätta upp den här på gården. Han har också tagit fram en historik över vapnet med hjälp av ”Saltsjöbadens historia” av Gunnar Lindberg, utgiven 1959, säger Birgitta Thelander, hembygdsföreningens ordförande som gläder sig stort åt att originalvapnet nu bevaras och kan beskådas på en bra plats.
Ur Saltsjöbadens Historia (något förkortat)
”Efter en av Georg Hafström (scoutchef i Saltsjöbaden 1930-33) framförd motion anhöll Kommunalnämnden hos Riksheraldikerämbetet, att Ämbetet måtte utarbeta ett förslag till vapen för Saltsjöbadens köping i viss anslutning till vapenbild som utförts för Saltsjöbadens scoutkår (treudd med fisk). – Ämbetet utformade en provskiss: I fält av silver en stolpvis ställd svart treudd, omslingrad av en röd fisk med beväring av guld. Detta förslag godkändes av Kommunalfullmäktige så som köpingens vapen den 3 april 1944 och stadfästes av Kungl. Maj:t den 22 juni samma år.
Det är av intresse att tillägga, att man inom scoutkåren först hade tänkt sig ett drakskepp såsom kårens och köpingens emblem, men det befanns, att den nyvordna staden Lidingön hade just ett drakskepp i sitt vapen, och man måste därför välja något annat. Man stannade för Neptuni treudd och en fisk; en fisk ingick enligt Riksheraldikerämbetets forskningar i det sigill som under 1400- eller 1500-talet förekom i Svartlösa härads sigill – och Saltsjöbaden hör ju till detta härad. Och på så sätt kom man fram till en lyckad lösning av problemet.”
Vapenskölden, ritades av Nils Sjögren och konstnären fick betalt ur en fond, som förvaltades av kommunalnämnden, ”till förskönande av köpingens lokaler”.
Marie-Louise Gravestam
Foto: Saltsjöbadens hembygdsförening