Pappa Carlo var dansk pilot
I boken ”Pilot i Den Danska Brigaden i Sverige under Andra Världskriget”, berättar Aage Sandqvist om sin pappa Carlo, en av ett dussintal danska piloter som var med i den ”hemliga” danska brigaden i Sverige under andra världskriget.
Författaren, född i Danmark 1939 och saltsjöbadsbo sedan 1971 bakar även in sin egen historia i boken som innehåller mycket svensk-dansk flyghistoria och vinklar när det gäller Sveriges påstådda neutralitet under kriget.
I 30 år arbetade Aage Sandqvist på Observatoriet i Saltsjöbaden,”en underbar arbetsplats” och när institutionen i astronomi flyttade till AlbaNova vid Roslagstull ökade hans cykelresa till jobbet med vad han kallar ”en faktor 10”.
Idag är han professor emeritus i astronomi och fortfarande verksam inom området radioastronomi genom sin forskning.
Under en stor del av uppväxten och så länge fadern levde hörde han sin pappa, Carlo Hjalmar Sandqvist, berätta spännande historier om livet som pilot i Danmark före andra världskriget och hur fadern som motståndsman under kriget hamnade i tyskarnas koncentrationsläger och flydde genom att hoppa av i farten från ett militärt transporttåg. Pappa Carlo berättade gärna och lät sonen spela in berättelserna på band. Band som tillsammans med foto-och tidningsalbum till stor del ligger till grund för den ena delen av boken.
Men vad som hände efter att pappan flytt till Sverige med sin fru och lämnade Aage och hans lillebror kvar i Danmark hos släktingar och vänner, ville pappan aldrig prata om.
– Under arbetet med boken har jag tillbringat många timmar i det svenska Krigsarkivet och Riksarkivet och när jag första gången, nästan direkt, hittade min fars namn i arkiven reste sig håret i nacken på mig, säger Aage Sandqvist.
Tillsammans med uppgifter från de svenska arkiven, där somligt var hemligstämplat till 2011. och faderns klippböcker kunde han skriva bokens ”sverigedel”. För den som är flyg- och, eller militär- och intresserad av andra världskriget finns mycket att läsa och många fotografier att se, såväl som kopior på brev och handlingar från tiden.
Men det är också lätt att gripas av familjens historia, sonen Aages berättelse om hur familjen skingrades på grund av kriget och hur han upp i tonåren trodde att den som han kände som en snäll och ovanligt ”kramig” tant, var hans biologiska mamma.
1951 flyttade familjen till Kanada och när han senare studerade i Maryland i USA där han doktorerade i astronomi mötte han sin fru Karin som då var svensk utbytesstudent. De flyttade till Sverige och Saltsjöbaden, fick tre barn och så småningom blev Aage Sandqvist svensk medborgare. En svensk medborgare med erfarenheter och språk med sig från olika länder på den livsresa han berättar om i boken där man även får ta del av pappa Carlos och den övriga familjens historia – bland annat hur det är att som 12-åring bo på Aalborg Lufthavn i ett före detta tyskt fångläger.
Det ryms många berättelser i boken om den danska piloten löjtnant Carlo Hjalmar Sandqvist.
Marie-Louise Gravestam