Även konst och kultur kan ses som en affärsidé

Detta är en artikel från Saltsjöbladet Nr 8 1995. Vi publicerar den igen i samband med att Rune Herder fyllde 90 år den 2 juni 2020

Vår gårds VD Rune Herder:
Även konst och kultur kan ses som en affärsidé

Av Lotta Bendix
Rune Herder, chef för Vår gård sedan 1981 och VD för Vår gård Kursgården AB sedan 1991, är en smärt, distingerad och kunnig man med ödmjuk framtoning, gråsprängt hår och ett idiom som vittnar om rötter i Skåne. De som deltagit i en konstvisning på Vår gård eller besökt en vernissage på Galleri Strandtofta och då mött honom kan alla intyga att beskrivningen stämmer.

Rune Herder fyller 65 år i juni. Men han skjuter på sin pensionering till hösten. Bland annat för att kunna genomföra två stora utställningar i samband med årets Saltsjöbadsdagar.

I samarbete med Nacka kommun arrangeras en internationell skulpturutställning med deltagande av nio konstnärer från samtliga länder som gränsar till Östersjön och i Galleri Strandtofta blir det en minnesutställning med konstverk skapade av Saltsjöbadens tio mest kända konstnärer.

Faximil från Saltsjöbladet nr 8 1995

Ambition och utbildning
 Rune Herder, född i skånska Gunnarstorp, började som styckmästare i en Konsumbutik i Helsingborg.
– Vid den här tiden inom kooperationen var det jud så att om man var ambitiös och beredd att på sin fritid studera per korresponens vid KF:s Brevskola kunde man bli uttagen till utbildningskurser vid KF:s skola Vår gård. Kurserna var av olika längd, den längsta omfattade två år. Den som blev uttagen fick förbinda sig att acceptera en placering var som helst i landet.
För Rune Herder blev det två års utbildning vid Vår gård. 1958-1960 bodde han med sin familj i en villa i Neglinge.
Efter utbildningen på Vår gård och en tid som försäljningskonsulent hos Konsum Västerås utsågs Rune Herder till varuhuschef för Domus i Gustavsberg och 1963 tillträdde han som varuhuschef för Domus i Hallstahammar.

Konst i skyltfönstren
I Hallstahammar blev Rune Herder ledamot i kulturnämnden. Där fick han kontakter som gjorde det möjligt för honom att arrangera konstutställningar i varuhusets skyltfönster och för första gången på allvar pröva sina idéer om marknadsföring med hjälp av ”kultur”.
– Tanken var att göra Domus Hallstahammar till ett centrum på orten. Konst och kultur behöver inte alltid vara beroende av bidrag, utan kan även ses som en affärsidé som kan ge intäter, säger Herder.
1974 blev Rune Herder anställd som lärare på Vår gård och återvände till Saltsjöbaden.

Konferenser och kultur
Mellan 1925 och 1980 drevs Vår gård uteslutande som en skola för kooperationen. 1981 delades verksamheten i två områden: Utbildning och Kursgård. Rune Herder blev kursgårdschef och tio år senare utsågs han till verkställande direktör för nuvarande Vår gård Kursgården AB.

Rogivande miljö
1993 upphörde utbildningsdelen och Vår gård är idag en modern konferens- och hotellanläggning. Den natursköna omgivningen, den väl genomtänkta och med konstverk smyckade interiören bildar tillsammans en rogivande estetisk miljö.
Harald Elldin, Vår gårdsskolans förste rektor, var övertygad om att människor gör ett bättre arbete, om omgivningen är vacker och stimulerande.
Att Rune Herder delar den framsynte pedagogen Harald Elldins övertygelse, behöver man inte tveka om. Vår gård har under Herders engagerade ledning utvecklats till ett konst- och kulturcentrum.

Anställda får bakgrund
– Med alla anställda har jag gått igenom bakgrunden till Vår gård och berättat om konstsamlingen, så att de skall kunna bevara frågor från våra gäster. Idag kan minst fem av de anställda genomföra en konstvisning för besökargrupper.

Konst, musik och litteratur
Sedan några år är strategin att Vår gård skall fortsätta utvecklas som kulturcentrum med tre huvuduppgifter:
– Förvalta och utveckla konstsamlingen;
-värna om och slå ett slag för klassisk musik‚
– ordna aktiviteter med deltagande av författare.
Att väl förvalta de ca 400 konstnärernas verk, de flesta skänkta eller deponerade, är en självklarhet för Rune Herder och Vår gård. En konstbok med 150 verk är under tryckning och och blir klar i dagarna. Galleri Strandtofta som nu har funnits i ett år är en uppskattad satsning som gett bra resultat.

Sex nya konserter
När det gäller musiken så har man tecknat kontakt med Musica Amandi om sex nya konserter. Mats Liljefors, Stockholms-ensemblen, som införde ”Musik på slottet” kommer att samarbeta med Vår gård.
Under augusti månad kommer Eremitageensemblen från S:t Petersburg till Sverige för att ge konserter i Stockholm och på olika platser i Stockholms närhet. Ensemblen kommer att bo och repetera på Vår gård.
– Det har ännu inte hänt så mycket på författarfronten. Men idéer finns, säger Rune Herder.

Museum med butik
I Lilltofta, ett av de gamla – och vackra – husen på Vår gård, är ett museum under uppbyggnad. I pietetsfullt nyrenoverade rum, som Rune Herder vänligen visar oss, skall museet växa fram och bli en dokumentation över konsumentkooperationen. Till museet kommer naturligen den gamla sekelskiftesbutiken att höra.

Intresse och geist
Man förstår att Rune Herder på frågan om vad han skall göra efter pensioneringen svarar undvikande. Intressena är många och geisten och orken är ingalunda i avtagande. Men det är nog inte alltför djärvt att anta att hans idéer och tankar kommer att påverka vad som händer på och med Vår gård också efter sommaren 1995.

Foto: Nadia Izzat