Hon formar leran för vackrare vardag
Krukornas herre – ja, så är det, men Anna Löwenhielm är kvinna.
De mest fantastiska och självklara former växer fram när hon tar sig an leran och processen kan börja. Mer än 900 kilo lera omvandlas till krukor, skålar och fat.
Jag besöker hennes ateljé eller man kanske skall säga verkstad. Stort rejält arbetsbord och ovanför stora bygglampor som lyser upp rummet. Hyllorna på väggen är fyllda av hennes fat, och skålar – svagt gröna, varmt röda, svarta eller grå. Jag går fram till bordet och håller i en av de där små skålarna, känner materialets lätthet och glasyrens lyster. Som små fågelungar vilar de i handen.
Hur kommer det sig att en civilekonom med huvudet fullt av rationellt tänkande och många siffror blir helt tagen av något så irrationellt som en lerklump.
– Ja, säger hon. Det är passion. En önskan att lära sig en teknik, att bemästra ett material och skapa ett uttryck – ett eget uttryck.
Hon bryr sig inte om vad andra tycker om hennes föremål.
– Jag är fri att forma min lera, ge den färg och mönster – men så klart är det underbart när några av mina tekoppar står i någons kök och gör vardagen vacker, säger Anna Löwenhielm.
Till ett italienskt företag som säljer espressomaskiner gjorde hon espressokoppar – alla olika. När man drack sin espresso kändes det som om koppen var unik – som ett personligt tilltal!
Den verkliga verkstaden, med drejskiva och ugnar har hon på Skogsö. Ateljén i Hamnmagasinet, med utsikt över Moranviken är kurslokal och flera kvällar i veckan fylls den med elever som knådar lera. Alla med någon tanke om vad det skall bli – ett fruktfat, en ljusstake, en kopp med lock – allt är möjligt. Och sinnesro och avkoppling får man på köpet.
Förutom att ha kurser i keramik i ateljén ställer hon också ut och visar sin egen keramik där. Sven-Harry Karlsson, granne med ateljén, kom förbi en dag. Ville inte vara elev men han bjöd in till sitt museum så nu finns hennes keramik på Sven-Harrys konstmuseum. Hon är dessutom enda deltagande keramikern på museets julmarknad med designtema.
Hennes vardag är fylld till bredden. Hon undervisar på Da Vinciskolan där hon lär barnen förstå teoretiska ämnen via leran som uttrycksmedel Att själv forma ett kärl som det kunde ha sett ut på stenåldern skapar en känsla för historien och kan vara vägen till kunskap.
Tulla Grünberger