Frasiga snittar till adventsminglet

Matkreatören Kerstin Englund låter fantasin flöda i sitt kök på Fiskarhöjden när hon skapar frestande snittar till advent.
– Gott med både salt och sött på brickan, tycker hon.

Kyld färdigkavlad smördet (250 g) som rullas ut med sitt tillhörande bakpapper direkt på plåten är en bra stapelvara i kylskåpet, tipsar Kerstin Englund som i många år arbetade i Coops provkök.
– Jag älskar kyld smördeg, det är bara fantasin som sätter stopp för vad den kan användas till, säger hon och skär en smördegsplatta i större och mindre bitar med en sporre direkt på bakpapperet på en plåt.

Hon plockar fram lite olika ingredienser, mycket är sånt som hon har hemma för det mesta. Tomatketchup, ansjovis, fetaost, olivolja, rödbetor, honung, mandelmassa, mörk choklad och crème fraiche. Kompletterat med getost, färska fikon och dadlar, päron, apelsin, några champinjoner och färska örter från en kruka på uteplatsen sätter hon igång att göra fyllningar till rutor och trekanter av smördegen. De ska gräddas i ugnen i 200 grader 10-15 minuter och passar att servera som aptitretare eller till ett adventsmingel.

Matkreatören Kerstin tycker att det är trevligt att blanda salt och sött på brickan med snittar. Ansjovis är lite salt och matigt och snittar med honung, mandelmassa och frukt blir mer som “efterrätt”.
Med något gott att dricka till, kallt och bubblande eller ångade varmt och kryddigt är snittarna ett perfekt tillbehör att bjuda nygräddade från en frestande bricka.

Så här gör du

Kerstin Englunds smördegssnittar. Crème fraiche med getost och skivor av färskt fikon eller päron, honung och färska örter. Bitar av rödbetor (inlagda eller färska kokta) med fetaost och olivolja eller honung. Tomatketchup och ansjovisfiléer. Färska skivade champinjoner, en klick smör, persilja, salt eller vitlökpulver. Crème fraiche, riven mandelmassa, päron i små bitar och strimlat apelsinskal. Riven mandelmassa, färska dadlar och en skiva mörk choklad; Riven mandelmassa, små bitar av päron toppat med riven mörk choklad.

Vik en kant runt de större och picka smördegen på de mindre. Lägg på fyllningen och grädda 10-15 minuter i 200 grader.

Dela ett ark färdig smördeg i mindre eller större fyrkanter och trekanter, Titta vad som finns hemma i skåpen, komplettera eventuellt med fler ingredienser och låt fantasi och lust inspirera till spännande fyllningar.

Text och foto: Marie-Louise Gravestam
Idé och snittar Kerstin Englund