xxx2 pink panties and curly hair brunette masturbates. free sex stories

Nytt skiffertak på Solgården

Solgården i Neglinge är ett hus med historia. Under taket har många olika verksamheter rymts genom åren. Idag rymmer huset med en tillhörande sidobyggnad en bostadsrättsförening med fem lägenheter.

Nu har den gula byggnaden på Neglingevägen fått helt nytt tak, av nytt spanskt och än mer hållbart skiffer. Det nya taket har lagts av Per Nilsson och Peter Tiurinen från företaget Grythyttevikens Skiffertak. De är hantverkare med kunskap och känsla för både materialet skiffer och byggnadernas historia.
– Man måste brinna för skiffertak för att hålla på med det här. Det handlar om att ha en känsla för att läsa stenen, att ligga ute i veckor och jobba, ofta på höga höjder. Det är tungt och krävande och man får vara försiktig men friheten är stor och det blir fantastiska tak, berättade Per Nilsson efter att det gamla skiffertaket från 1912 plockats bort, undertaket renoverats och nytt skiffer började läggas på Solgården.

Huset byggdes 1911 och var “ursprungligen en kaférestaurang med bostäder”, enligt Gunnar Lindbergs Saltsjöbadens Historia.
– Jag har hört att huset blev klart till Olympiaden i Stockholm 1912 och att det var perfekt för deltagare i Olympiaden att bo där. De tävlande kunde ta Saltsjöbanan och sedan åka vidare med häst och vagn till Stockholms Stadion, säger Gutta Johansson, Saltisbo i fjärde generationen och bosatt i en av lägenheterna i Solgården sedan 1989.

Gutta och Marie-Louise “Marillo”Johansson

Han och hustrun Marie-Louise “Marillo” stortrivs, sonen Calle (femte generation salsjöbadsbo) är numera utflugen till andra sidan järnvägen.
– Det är alltid kul att säga att man bor i Solgården för det är så många som har historier och minnen från huset. Här har ju varit så mycket under åren och det är fantastiskt kul att höra nya berättelser, tycker båda.

Förutom det kafé och pensionat som senare blev ölkafé har Solgården rymt, livsmedelsaffär, konditori och mjölkbutik, skomakeri, skollokaler, bibliotek och bank, sjukkassa och föreningslokaler för Scouterna och många av Saltsjöbadens idrottsförenings verksamheter: schack, bordtennis och boxning.

En ungdomsgård, bönelokal och möbelmåleri (här startade inredningsfirman “Solgården” sin verksamhet i källaren) är fler exempel på verksamheter som byggnaden hyst under snart 110 år.
Solgården som var privatägt från början köptes av köpingen Saltsjöbaden 1953 men övergick i privat ägo efter ett antal år och byggdes om till lägenheter.
– Det måste ha varit i början av 1980-talet som det byggdes bostadsrättslägenheter, säger Gutta Johansson som tillsammans med andra boende i huset gläds åt nya taket.
– Firman har gjort ett fantastiskt jobb, det känns väldigt kul att det här huset med sin historia nu har ett nytt tak i skiffer som kommer att hålla i mer än 100 år. De nya skifferplattorna är bättre än de gamla som plockades bort och den här gången har man använt rostfri spik.

Marie-Louise Gravestam

Vad har du för minnen av Solgården och vad har du hört berättas?
Hör av dig till Saltsjöbladet, vi vill gärna höra mer om det gula huset på Neglingevägen med det vackra skiffertaket. Skriv eller mejla oss så kan vi förmedla det till våra läsare.

xem sex european girl seeded by asian.
xvideos
cuckolding sluts carmen valentina and gia paloma cumswap.