Webbkrönika – Vara social är mina ideal

 

På söndag är det Första advent, Väntan. Vi väntar på julen till minne av Jesus födelse, eller snarare är det väl vaccinet som ska frälsa världen. Under tiden ska vi följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, hålla avstånd, sköta hygienen.

Inte så lätt alla gånger, har du väl märkt på oss, lite till mans. Råden börjar bli lite nötta, liksom skyltar och klisterlapparna på golvet i kön vid kassorna på Tippen om att ha lucka till nästa person. Det tar liksom inte lika bra.

Varför?

Jo därför att vi som människor psykologiskt funkar så, överallt, och i alla tider.  Vårt beteende är kopplat till vad vi faktiskt upplever, inte bara teoretiskt förstår. Varför folk inte gör, det man faktiskt förstår är rätt, är därför en del av vad vi psykologer sysslar med som vardag.

Saknar vi en tydlig återkoppling på ett önskade beteendet skapar det minskad efterlevnad, visar psykologisk forskning. Alltså är frågan: Har vi/jag bidragit till minskad smittspridning eller har vi inte? Vad skulle det kunna vara som hjälper oss med ett svar på det?

En killgissning: En tavla på Tippen och kanske i Saltisbladet, som visar statistik vecka för vecka, på aktuell förändring i antal Covid insjuknade i Saltis, inte Nacka eller i stan. I våran Tribe! Skulle det hjälpa dig att känna dig mer motiverad?

Men mer ska till för att vi skall hålla ut! Vårt beteende är också beroende av mer personlig feedback. Dessutom. Vi blir mer uthålliga om vi får det i en positiv anda, som en belöning, inte bestraffning. Funkar inte bestraffning?  Nja, men det är ett helt annat kapitel, det är ju advent.

Så vad skulle det kunna vara som är personligt och positivt?

Jag tror att allt från ett ”Tack” med ett leende, från någon av oss andra, till en liten överraskning från matvarubutikerna, eller tränaren, för DU just NU respekterar avstånd och hygien, skulle funka.

Ett leende och TACK! är väl ok mellan oss i Advent, eller vad tror du?

PS Har du munskydd, så gör tummen upp!

Tommy Braathen