Utbytesstudent deltog i scoutsegling

Annons

 

Vinícius är 17 år och Rotarys utbytesstudent från Brasilien. Under ett år går han i svensk skola och bor i familj i Saltsjöbaden.

Efter ett antal års uppehåll tog Saltsjöbadens Rotaryklubb förra året upp Rotarys verksamhet med utbytesstudenter. Det innebär att en svensk gymnasieelev får åka på ett skolår utomlands samtidigt som en utländsk elev får komma hit till Sverige, bo i en värdfamilj och gå i skolan här under samma år.
– Förra året hade vi vår första utbytesstudent på många år och nu i år har vi vårt andra ungdomsutbyte. Reglerna är sådana att en familj som vill skicka sitt barn som utbytesstudent genom Rotary får förbinda sig att ta emot en utbytesstudent under samma tid, berättar Elvy Hökby, som är utbytesstudentens kontaktperson i klubben och var med värdfamiljen och mötte Vinicius De Oliveira Ozório på Arlanda när han anlände till Sverige i januari.

Kontakt med familjen
Som Rotarys kontaktperson håller hon kontakten med utbytesstudenten och familjen under Sverigeåret som i detta fall fortsätter i ytterligare ett halvår. Det vanligaste är annars att utbytesstudenterna går ett vanligt läsår i svensk skola och åker hem sommaren efter.
– Normalt är det upplagt så att man byter familj efter sex månader och två gånger till under året, men det här året är annorlunda och Vini, som han kallas, kommer att bo kvar i samma familj i Saltsjöbaden hela utbytesåret.
På initiativ från värdfamiljen i Saltsjöbaden fick Vini tidigt kontakt med Saltsjöbadens sjöscoutkår och har deltagit i deras verksamhet.
– Det har varit jättelyckat med sjöscouterna. Han har också varit med på en introduktionsvecka för alla Rotarys utbytesstudenter och följt med en annan Rotaryklubb på en resa till Helsingfors, säger Elvy Hökby som berömmer Vini för att han lärt sig så bra svenska.
– När vi sms:ar och mailar till varandra gör vi det på svenska, säger hon.

Marie-Louise Gravestam

Annons