Skolkamratens målningar tillbaka i Grünewaldvillan

Bildtext stora bilden: På klassfotot från Samskolan läsåret 1962–63 syns både Margareta Petri, som femte flicka från vänster i översta raden och Rebecca Grünewald, nummer fem i raden närmast kameran. ”Vi hade bara en kille i klassen då, men hösten 63 kom det en kille till”, berättar Margareta. Foto Privat

Margareta Petri bor i Kalmar men växte upp i Saltsjö-Duvnäs. Hon gick i Samskolan i Saltsjöbaden och har många minnen från skoltiden.

En av hennes klasskamrater i Samskolan var Rebecca Grünewald, barnbarn till konstnärsparet Isaac Grünewald och Sigrid Hjertén. Deras son Iván Grünewald som övertog familjens hus efter att föräldrarna dött i en flygolycka bodde tillsammans med hustrun Maud Comstedt och döttrarna Rebecca och Rakel i huset fram till början av 1970-talet. Då hade saltsjöbadsborna sedan länge börjat kalla det stora huset för Grünewaldvillan.
Vid ett tillfälle när Margareta Petri var hemma hos Rebecca Grünewald under skolåren såg hon målningar som kamraten hade gjort.
– Jag tyckte att de var så bra att jag bad att få köpa några och det fick jag göra. När vår pappa fick se dem tyckte han i sin tur att de var så fina att han lät rama in dem och hängde upp dem på väggen hemma hos oss.

Budbäraren Gunilla Petri, syster till Margareta Petri, lämnar över målningarna till Gunnel Öhlin från Grünewaldvillan.
Foto Marie-Louise Gravestam

Pappan Folke Petri som under många år var vd för Ångpanneföreningen på Fleminggatan i Stockholm valde ut några av tavlorna och tog med dem till jobbet. Där hängdes de upp för att pryda såväl kontoret som företagets gästvåning.
När pappan pensionerades tog han med sig målningarna hem och med tiden hamnade tavlorna hos dottern Margareta i Kalmar. Och där har de blivit liggande tills hon nyligen började rensa lite i lådorna och fick syn på skolkamratens målningar igen.
Nu har Margareta Petri skänkt Rebeccas Grünewaldsmålningar från skoltiden i Samskolan till Grünewaldvillans nuvarande ägare. Gunnel och Johan Öhlin.
– Vi har hittat en fin plats för Rebeccas tavlor i Isaacs ateljé där de får hänga när det inte är någon konstutställning i rummet. Vi ser det som att vi förvaltar målningarna så länge vi har vår verksamhet här och huset används som det gör idag, för utställningar, privata tillställningar och konferenser, säger Johan Öhlin.
Marie-Louise Gravestam