Mer miljöer i kalendern

Snart ringer nyårsklockorna igen och dagen efter kan man öppna upp en ny Saltiskalender för nionde året i rad. Det har blivit till tradition att Saltsjöbladet visar bilder ur kommande års kalender och vi har så klart träffat upphovsmannen Sten Brattberg.

Det är nionde året i rad som Sten Brattberg släpper sin Saltsjöbadskalender som finns att köpa endast i Saltsjöbadens Bokhandel.
– Ja det var Annika Hellman som gjorde så att det till slut blev den första kalendern 2013 och jag tycker det är kul att vi kan ha det som något unikt i just bokhandeln, säger Sten Brattberg.

Hur ser årets bilder ut, vad är specifikt för 2021 års kalender?
– I den tid vi lever i så har det varit svårare att fånga aktiviteter och det gör att det är mer miljöer och byggnader i år. Den enda egentliga aktivitetsbilden är från Saltsjöbaden Centrum, eller Tippen, som vi säger, deras 50-årsjubileum förra året i oktober. Sen har det varit ganska dött på byn. säger han.
Omslagsbilden är nog ganska unik, det är Saltsjöbadens Observatorium taget från luften med en drönare, i bakgrunden syns Neglingeviken och Ekorrbackens stora hus som en fond.
– Jag är särskilt nöjd med bilden från Neglingeskolan, det är en plats som väcker minnen för många människor. Precis som bilden från vårsolen i Saltsjöbadens Båtklubb, vem har inte suttit där och insupit de första varma solstrålarna i mars, kommenterar Sten Brattberg.
Den som bläddrar finner också Erstaviken i juli, gamla motorvagnen som rullar in på Neglinge station i augusti och inte minst en vacker inomhusbild från Uppenbarelsekyrkan i december.

Blir det en tionde kalender för 2022 tro du?
– Hmm, det känns ju som jag har tagit alla bilder som går att ta men rätt vad det är dyker det upp någon ny idé eller tillfälle som gör sig bra. Jag vill ta bra bilder med en hög nivå på och intresset finns fortfarande så ja det är nog risk för ytterligare en kalender, säger Sten Brattberg.

Johan Eriksson