Lyssna till kullornas lockrop

Annons

 

Den 20 maj ska lockropen eka i Stora Nyckelviken, som på den vackra kullan Carins tid.

Fattigdom på landsbygden fick till följd att många dalkullor sökte sig till Stockholm på 1800-talet för att hitta arbete. Några kända dalkullor i Nacka var ”Bröd-Selma” och Pilt- Carin Ersdotter som blev vida känd för sin skönhet. Som mjölkpiga på Järla gård hade hon som uppgift att sälja mjölk på Stortorget i Gamla stan. Där drog hennes vackra uppenbarelse mycket folk, det skrevs om henne i tidningarna och hon blev inbjuden till kungliga slottet. Vackra kullans väg i Järla är uppkallad efter henne och 2005 restes statyn Pilt-Carin av konstnären Peter Linde.
Även på Nyckelviken fanns dalkullor som tjänstefolk och hjälp i trädgården. Kanske kulade kullorna till varandra för att söka kontakt och få lite nyheter, en tradition de bar med sig hemifrån Dalarnas skogar.
– Att locka och kalla på varandra och tala om att ”här är jag” och vänta på svar känns väldigt aktuellt just nu, säger Nanna Leth, konstsekreterare i Nacka kommun.
Nu när många längtar efter varandra, precis som de ensamma kullorna gjorde förr arrangeras en kväll med kulning i Stora Nyckelviken. Tre kvinnor som kan konsten har bjudits in för att visa hur det låter när detta sällsamma lockrop ekar i vårkvällen.
Marie-Louise Gravestam

Annons