xxx2 pink panties and curly hair brunette masturbates. free sex stories

Lönsamt med solpaneler på taken

På flera av husen är solcellspanelerna redan igång och producerar el.
I slutet av oktober ska hela anläggningen på Igelbodaplatåns tak vara igång. Totalt kommer förnyelsebar solenergi att stå för 15 procent av den totala elförbrukningen för Brf Igelbodaplatån. Ett mycket lönsamt projekt, menar föreningen.

Torsten Lundström, bosatt på Igelbodaplatån sedan 15 år, har jobbat med energifrågor i många sammanhang, bland annat som koncernchef på Skellefteå Kraft.
– Jag har alltid varit road och intresserad av energifrågor. Det är trevligt att hålla på och göra något som är bra, säger han anspråkslöst.
Med ålderns rätt är han numera pensionär, men det har inte hindrat honom från att fortsätta att engagera sig för frågor som handlar om energiförsörjning, i synnerhet för egna bostadsrättsföreningen och då särskilt för förnybar, miljövänlig energi.

Minska miljöbelastningen
Sedan 2011 har föreningen ersatt användningen av olja med bergvärme för uppvärmning av lägenheterna, som ett sätt att både minska miljöbelastningen och sänka energikostnaderna.
– Bergvärmen har minskat kostnaderna för föreningen med flera miljoner per år och byte av fönster har också gjort att vi spar energi, säger Torsten Lundström som var en drivande kraft för att installera bergvärme.
– Det är Torsten, styrelsens grand old man, som också är initiativtagare till solcellsprojektet med solpaneler som vi nu har installerat på taken till Igelbodaplatån, säger bostadsrättsföreningens ordförande Olof Leijonhufvud.
De platta taken på Platån är perfekta för solceller och inför installationen av anläggningen, har alla tak fått ny papp som beräknas hålla lika länge som solcellspanelerna, cirka 30 år.
– Alla var entusiastiska när beslutet att satsa på solceller togs i stämman och sedan var det bara att sätta igång att planera, dimensionera, söka bidrag, ta kontakt med skattemyndigheterna och ta in offerter från energiföretag. Bygglov tar en himla tid och så måste vi komma överens med Nacka Energi för att kunna sälja tillbaka överbliven el, säger Torsten Lundström.

Anläggningen är klar
I dagarna är hela anläggningen klar och igång att leverera el, elproduktionen från solcellerna kommer att motsvara 15 procent, (500 000 kWh/år) av Igelbodaplatåns totala elförbrukning på
3 400 000 kilowattimmar/år. Det motsvarar drygt 700 000 kronor om året.
Och med bergvärmesystemet som drivs av inköpt el från vattenkraft, och energi från bergborrhålen, som värms av solen, och återvinning av frånluften i fastigheterna samt en solcellsanläggning på taken har föreningen ytterligare stärkt sin positiva miljöprofil.

Marie-Louise Gravestam

xem sex european girl seeded by asian.
xvideos
cuckolding sluts carmen valentina and gia paloma cumswap.