Kvinnor med glöd och engagemang

Annons

Utställningen ”Journalisten, Arkitekten, Konstnären, Politikern – och andra spännande kvinnor från Nacka” visas hela våren på Hamn i Fisksätra.

I samband med vernissagen den 8 februari hölls en introduktion där det berättades om kvinnorna på fotografierna. Fyra kvinnor som presenteras närmare på utställningen är journalisten och författaren Ester Blenda Nordström, Ingeborg Waern-Bugge, konstnären Anna Casparsson och Anna Johansson-Visborg.

Ester Blenda Nordström var sin tids första grävande journalist och en äventyrerska på många sätt. Hon umgicks i innekretsarna i Stockholm eller gav sig i väg ut i vildmarken för att göra reportage med samma glöd. En uppmärksammad biografi för några år sedan om hennes liv lyfte fram henne i ljuset på många sätt. Vid hennes grav på Boo gamla kyrkogård på Skogsö i Saltsjöbaden finns ett minnesmärke i form av en kulturstolpe med information.

Anna Casparsson och hennes man Edvard höll salong för konstnärer och författare i Villa Snäckan i Saltsjöbaden som paret lät bygga 1896. Författaren Lars Westman har i boken “Om X-et och Saltsjöbaden” och i andra sammanhang beskrivit husets invånare, dess gäster och den mycket speciella miljön i det Casparssonska hemmet. Anna Casparsson debuterade som konstnär med sina fria broderier när hon var över 80 år gammal och dog strax innan sin 100-årsdag i den fåtölj hon alltid satt i i sitt hem. Hon finns representerad på Nationalmuseum och Moderna museet och hennes fritt broderade bilder och berättelser har visats på många platser.

Ingeborg Waern Bugge antogs som specialelev på KTH 1919 fast skolan egentligen inte skulle ha kvinnliga elever. Hon blev Sveriges första kvinnliga utexaminerade arkitekt och ritade bland annat hem för ensamma mödrar. Hon hade också politiska uppdrag i stadsfullmäktige i Nacka.
Bryggeriarbeterskan Anna Johansson Visborg var en handlingskraftig kvinna som kämpade för arbetarkvinnors villkor. Hon var socialdemokrat, kommunpolitiker, fastighetsägare och biografägare. Bland annat skapade hon en stiftelse för att hjälpa kvinnor med bostad och vila.
Utställningen på Hamn som pågår till den 31 maj har producerats av Nacka lokalhistoriska arkiv, Nacka Konsthall och Dieselverkstaden.
Marie-Louise Gravestam