Kloten rullar på nyskottad bana

 

Bilden ovan: Spelarna samlas runt grillen efter dagens matcher på nyskottad boulebana vid Igelbodaplatån. Carl Ramström, Jan Svanström, Fredrik Skagerberg, Håkan Murby, Lars-Åke Almstedt, Eric Kusoffsky, Peder Hummel, Jesper Steen och Bengt Thelander träffas och spelar boule en gång i veckan.

 

Av snöskottningen får man upp värmen. Isfläckar på boulebanan gör spelet extra spännande. Plötsligt far ett klot överraskande iväg åt fel håll – eller hamnar helt rätt. Och en grillad med bröd och något varmt att dricka smakar gott efter en match i friska luften.

Blir klot och vantar för kalla kan de värmas försiktigt på grillen. Och snötäcket på boulebanan i parken vid Igelbodaplatån är heller inget problem för bowlinggänget som i coronatider gått över till att en gång i veckan spela boule utomhus istället för att spela bowling som annars under vintern
Boulebanan fixas i ordning varje gång med snöspadar, sopkvast och en stor portion vilja att träffas och ha kul.

Gott humör och varma kläder
Parken som Nacka kommun nyligen byggt om och utrustat med dubbla boulebanor, bord, bänkar och grill är som gjord för spel och trivsel. De många minusgraderna och nu ibland isiga banorna är utmaningar som går att tackla med varma kläder och massor av gott humör. Plus, förstås, den där lusten att tävla och kanske just denna dag få till det där perfekta kastet som gör att klotet lägger sig närmast Lillen. Man spelar i lag om två och möts i olika omgångar. Först till tretton är resultatet som gäller för seger och matcherna blir olika långa, ibland kan det ta tid innan alla lag är klara.

Småprat och gemenskap
Efter matcherna så grillas det korv och dukas upp med termosar. Spelarna brukar turas om att ha med korv och att hålla i grillningen. Idag är det Peder Hummel som tänder grillen som får fin glöd lagom tills spelet avslutats. Då är det dags att lägga på korven, två olika sorter denna gång, med de klassiska tillbehören senap, ketchup och Bostongurka. Man bjuder varandra på dricka och ur medhavda termosar hälls det upp ångande het buljong. Att hålla händerna runt en varm kopp gör gott både för kropp och själ och småpratet som förstås är en del av gemenskapen, kommer igång runt grillen.
Det pratas olika sorters grillkorv, det pratas skidspåren på golfbanan och belysningen där på kvällarna, det snackas fotmassage som är ”något alldeles extra” och det divideras om matcherna som spelades nyss. För visst handlar det om att tävla också, precis som när gänget spelar bowling andra år. Någon framhåller att spelets regler följs till punkt och pricka och protokoll förs. Där står vilka som ingick i lagen som möttes i matcherna den här onsdagen och hur det gick. Tävlingsresultat och statistik om datum och antal deltagare med mera skickas ut till alla spelare.

Marie-Louise Gravestam