Igelbodaskolans rektor blev Årets Nackabo 2020

Årets Nackabo har utsetts för 22:a gången och det blev ett delat pris mellan två kandidater som fick lika många röster. En av dem är Igelbodaskolans rektor Jens Lindgren.

– Jag var glad och överraskad bara av att få nomineringen. Det värmer mycket att få ta emot priset men jag hade aldrig fått det om det inte varit för alla elever och personal på Igelbodaskolan, säger han till Nacka Värmdö Posten.

Saltsjöbladet publicerar åter igen den intervju vi gjorde i samband med att Jens Lindgren började arbeta på Igelbodaskolan i augusti/september 2019.

Han gillar djur, sjunger i en kvartett och tycker om att baka och resa. Jens Lindgren, ny rektor i Igelboda skola har många fritidsintressen. På jobbet är han kunskapsinriktad och arbetar målmedvetet med att peppa och motivera sin personal.

Han ser på uppdraget som rektor med respekt och glädje och tycker att det är viktigt att peppa och motivera lärare och annan personal på skolan. Tillsammans ska de stötta eleverna att känna sig trygga och tillgodogöra sig kunskap.
– Skolan är viktig. Förutom kunskapsinlärning handlar det om ansvar och demokrati, att föräldrar ska vara delaktiga och att vi ska försöka hjälpa barnen på bästa sätt. Barn behöver bollplank och vi behöver vara det där planket, säger Jens Lindgren.

Han är utbildad lärare och har tidigare jobbat i den kommunala grundskolan i Eskilstuna, först som lärare och efter en ledarskapsutbildning parallellt med lärarjobbet, som rektor de senaste sex åren. Han ser arbetet som en spännande utmaning på många sätt. Bland skolans elever finns många med rötter i andra kulturer och språk.
– När Fisksätraskolan stängdes efter vårterminen fick Igelboda skola ett 50-tal nya elever samt ett antal nya förskolebarn. Det känns som en fantastisk tillgång och vi får mycket positiva signaler från både barn och föräldrar i Fisksätra. De verkar väldigt nöjda.
Så här ser samhället ut och vi har ett uppdrag att ge alla barn en likvärdig utbildning menar Jens Lindgren som älskar läraryrket men också har tagit till sig hur mycket viktigt som sker i rektorsrummet.
– Vi ska ta eleverna mot kunskap och ge särskilt stöd på olika sätt där det behövs. Utbildning är viktigt för både individen och samhället och skolan måste både ställa krav och stötta. “Kom som du är – bli vad du vill” är ett uttryck jag brukar använda. Alla barn ska ha chans till en likvärdig utbildning i skolan och förberedas för vuxenlivet.

En ny utmaning för honom själv är att ansvar för förskola ingår i jobbet. Det arbetet är nytt för Jens Lindgren och han tycker att det är spännande att se mer av det lärandet. Både fritids och förskolan är viktiga delar i den verksamhet han leder som rektor.
Förutom de allmänna mål som finns för skolan i stort nämner han två lokala mål som han tillsammans med skolans personal vill tydliggöra extra mycket.
– Nummer ett är det viktiga språkutvecklande arbetet. Det är A och O att kunna svenska språket. Vårt andra lokala mål är att lyfta fram hälso- och friskvård. Våra elever har nyligen sprungit “skoljoggen”, berättar han.

Han vill arbeta vidare med skolans identitet, som ska bottna i både nya och gamla lärares erfarenheter och hitta nya vägar till utveckling. Han tänker att samarbete med föreningslivet kan vara något som skapar en win-win-situation och samtidigt ge nya perspektiv.
Han tycker att han har blivit mottagen på den nya arbetsplatsen på ett fantastiskt sätt och att alla som jobbar på Igelboda är väldigt positivt motiverade.
– Det peppar ju mig också. Man orkar lite mer och vill bjuda igen, säger Jens Lindgren.

Marie-Louise Gravestam