Härligt hundliv på Solsidan

Annons

I sex år har lokalerna som en gång var Solsidans skola stått tomma. I januari i år öppnades de igen i ny form av Saltsjöbadens Hunddagis. Bakom idén står Helen Dellgren.

På den gamla skolgården leker några hundar fritt tillsammans. Utanför staketet står skötaren Lina Lundgren med tre lite tröttare hundar och tittar på. De har precis kommit tillbaka från dagens första promenad och får leka av sig lite i solen.
Det var våren 2019 som Helene Dellgren nåddes av informationen att hunddagiset i Fisksätra där hon själv lämnade sina hundar skulle stänga. Efter diskussioner med sin man om vad de nu skulle göra med sina hundar kom de att höra av sig till kommunen för att höra hur det faktiskt stod till i de gamla skollokalerna på Solsidan.

Familjen hjälpte att renovera
Efter endast några månader stod hyreskontraktet klart och i oktober började en stor renovering. Familj och vänner hjälpte Helen med målning, byten av fönster och el-arbete. De gamla klassrummen har nu blivit olika hundrum med plats för totalt 48 hundar.
Helen Dellgren har en bakgrund som sjuksköterska och har de 19 senaste åren jobbat på Saltsjöbadens Sjukhus. Sedan förra våren har hon gått en hunddagisutbildning och gjort praktik på två hunddagis i Nacka och Värmdö.
— Jag vill verkligen tacka Kajsa och Josefine på Tre Tassar och Värmdö Hunddagis där jag fått vara och lära mig, säger hon.

Hundar i olika storlekar
På 206 kvadratmeter ska det finnas plats att ta hand om totalt 48 hundar i alla olika storlekar, än så länge är det 22 hundar inlämnade.
— Vi är bara inne på vår fjärde vecka här och tar in hundar allt eftersom, till slut ska vi fylla alla platser. Just nu är vi fem personal som arbetar varav två på heltid, så många krävs för att kunna gå ut på promenader och hålla den höga kvalitet som vi vill ha, berättar Helen Dellgren.

Bra promenadstråk
Läget på Solsidan med närhet till naturen är perfekt för promenader med hundarna. Bortåt Erstavik och Lundsjön finns fina promenadstråk för både morgon- och eftermiddagsturerna där de brukar gå.
— Idag gick vi bort mot hotellet och Saltsjöpromenaden istället. Det är jättebra för hundarna att gå på trottoarer och möta människor ibland också, säger Helen. När de kommer tillbaka till den gamla skolgården är det en riktig lyx att kunna släppa hundarna på den rastgården med träd, bänkar och en liten sandlåda. Det är inte många hunddagis som har en så stor rastgård utomhus.

Flock och ensamma
De gamla klassrummen släpper in sol och låter hundarna stå och titta i fönstren. Allt är omgjort för att få de bästa förutsättningarna för ett hunddagis som bygger på kvalitet och omtanke. För Helen är det viktigt att hundarna får umgås i flock men även får tid ensamma. De lämnar aldrig hundarna ensamma och tycker det är viktigt med bra blandade grupper av hundar.

Kommunikation med ägare
På tre veckor har hälften av platserna fyllts av lokalboendes hundar från Solsidan och Älgö. De första platserna fylldes med intressenter efter ett inlägg på Facebook-gruppen Saltsjöbadens Anslagstavla. Hittills har Helen Dellgren och hennes kollegor fått fin respons på öppnadet av ett nytt hunddagis.
— Vi försöker verkligen ta tiden för om någon vill småprata efter en arbetsdag och att hålla det personligt men proffsigt. Tydlig kommunikation är jätteviktigt för oss, säger hon.
När Saltsjöbladet lämnar lokalen efter nästan två timmar är det en lugn och trivsam stämning på Saltsjöbadens Hunddagis. De flesta hundar ligger och vilar efter promenaden på förmiddagen och väntar på att få se sin matte eller husse dyka upp på parkeringen senare under eftermiddagen.

Text & Foto: Elise Eriksson

Annons