Familjens idéer blev en barnbok

 

Hur ska julen kunna firas när självaste tomtefar uppe vid Nordpolen har fått corona?
Det är en fråga som ställs i den snabbt framtagna barnboken “Tomten har Corona!” som vill göra det lättare att prata med barnen om årets, för många, annorlunda julfirande.

– Det började med att vi och barnen pratade om att det på olika sätt blir en annorlunda jul i år och hur det skulle bli om tomten fick corona. Så började vi spinna vidare om tomtemor och nissarna och där hade jag en “story”, säger Lina Goldén.

Barnen Svea, nio och Charlie, sex år, i familjen Goldén Smith har hjälpt till på olika sätt. Inspirationen att låta texten vara på vers kommer från pappa Mark Smith som är från England.
– Vi har läst mycket engelska barnböcker och de är ofta skrivna på vers, säger Lina Goldén som började skriva ett manus med förhoppningen att snabbt få en bok utgiven på något förlag.

Alla i familjen Goldén Smith på Fiskarhöjden har varit delaktiga på något sätt i arbetet med boken. “Vi har använt ett tryckeri i Saltsjöbaden så den är verkligen lokalproducerad”, säger författaren och mamman Lina Goldén, här tillsammans med barnen Svea och Charlie samt barnens pappa Mark. Foto: Privat

– Men när jag fick höra hur långa handläggningstider det handlade om, kanske flera år, förstod jag att det inte skulle fungera. Budskapet i boken gäller ju just nu i år.
Så själv är bäste dräng skulle man kunna säga, det är inte bara tomtemor i boken som hittar lösningar. Lina Goldén är arkitekt och vet hur man “ritar” bilder, så hon har själv gjort illustrationerna i boken som både sprider allvar och hoppfullhet. Den ställer angelägna frågor inför årets julfirande och humor finns också i såväl text som bild.

I boken visar det sig till slut att tomtefars corona inte behöver vara ett problem, han kan hålla distans och ändå “sprida värme och glädje i julnattens sken”.
Arbetet med boken kom igång så sent som i oktober men efter att författaren fått kontakt med Gutta Johansson på Saltsjöbadens Tryckeri gick allt med fart.
– Vi sade “då kör vi”, och det känns fantastiskt kul att boken blev klar så snabbt. Man kan säga att vi gjorde boken som terapi för oss själva men den är ett bra verktyg när man ska prata om att mormor eller andra kanske inte kan komma som vanligt i jul, säger Lina Goldén.

Marie-Louise Gravestam