Bilder med passion för vinter och kyla

– Jag älskar vintern och gillar alla platser där man kan andas.
Det säger Malin Hanning, som har gjort resor till polartrakterna i syd och nord och helst vill vara på Svalbard ”hela tiden”, med kameran i hand. I november ställer hon ut ett 15-tal fotografiska bilder från Arktis och Antarktis på Bistro Solsidan.

Hon vurmar för avlägsna platser, djur och natur. Och så tycker hon om vintern.
Det är en kärlek som för hennes del resulterat i resor till både Arktis och Antarktis. Norska Svalbard är en plats hon alltid längtar till även om den pågående pandemin gör det omöjligt att resa dit nu. Ögruppen med Spetsbergen som största ö ligger mellan den 76:e och 81:a breddgraden, långt mer norrut än Alaska.
– Jag har en stor passion för naturen och vintern. Jag tycker om snö och kyla och avlägsna platser, säger Malin Hanning.

Dokumentera på sitt sätt
Genom kameralinsen kan hon dokumentera det hon ser och upplever på sitt eget sätt. Hon började fotografera redan under skoltiden och efter Mediaprogrammet i Samskolan har hon fortsatt att använda sig av kameran för att dela med sig av naturnära upplevelser i, ofta vintriga landskap och från platser de flesta aldrig besöker.

Hon är säker på att uppväxten i Neglinge i Saltsjöbaden med naturen på nära håll har spelat in när det gäller hennes stora kärlek till naturen.
– Skogsö är helt fantastiskt. Jag gillar alla naturreservat och platser där man kan andas.
Hon söker sig ofta till ställen där det är minst folk.
– Min släkt kommer från Norrland och vi har stuga i Jämtland och Härjedalen. Jag har alltid trivts på vintern och där det är kallt och snö, säger Malin Hanning.

Klimattänk och miljö
Med båten National Geographic Explorers kryssningar har hon besökt både Antarktis och Arktis. Under resorna, där man kan bo på båten har hon haft möjligheter att fotografera under de flesta årstider, utom polarnatten.
Klimattänk och frågor som rör klimatet engagerar henne starkt. Hennes stora inspirationskälla är naturen, vintern, och andra som kämpar för klimatet på olika sätt.

Ställer ut på Solsidan
– Att vara på plats och fotografera kan vara ett sätt att förändra synen och lyfta fram det som sker ”här och nu”, säger Malin Hanning som ställer ut bilder från Antarktis och Arktis på Bistro Solsidan under november månad.
På utställningen kan många ta del av hennes foton från polarlandskapen långt borta från den vanliga vardagen. Som hon fortsätter att längta till och besöker så mycket hon kan – med kameran i hand och vantar och yllemössa på.

Marie-Louise Gravestam