Älfvåg – Thousands of small yachts in the harbor!

 

Vad skall du skriva om nästa månad? En vanlig läsarfråga som alltid är lika svår att besvara. Detta beror på att jag oftast inte har en blekaste aning. Det brukar dyka upp något fem minuter i tolv. Det vill säga när redaktör Eriksson påminner mig om att det börjar bli dags att inkomma med material. Det är så det brukar bli och först då dyker jag ner i mitt lilla Saltis- arkiv.

Denna gång har jag hittat ett gammalt brev. – Ja, jag vet att det är oartigt att läsa andras brev, men jag har gjort ett undantag och läst igenom ett brev skrivet i Saltsjöbaden, augusti 1955. Postat till någon familjemedlem i Boston i en för mig helt okänd familj.

Brevet kommer troligen från någon frimärkssamlare i USA (frimärket bortrivet). Varför jag fastnat för detta brev är helt enkelt för att jag gillar brevskrivarens sätt att beskriva Saltsjöbaden. Här följer några av brevets förnämliga beskrivningar.

Jag tar mig friheten att blanda svenska och engelska i följande beskrivningar:
”Jag befinner mig 15 miles Syd Öst om Stockholm i en ort som heter Saltsjöbaden. Det har tagit mig tre hela dygn att köra i min hyrbil från Bremerhaven till Saltsjöbaden. Inte helt bekvämt eftersom hyrbilen är en liten trång Volkswagen som tycks vara en populär biltyp här. Den är inte som min egen Chevrolet hemma i Massachusetts. Väl framme i Saltsjöbaden som ligger vid kusten har jag idag upplevt ett något speciellt sätt att äta lunch på. Man köper sig en tallrik och sedan – Help yourself! Detta är ett vad invånarna här kallar “Smorgaasbord” – A great table 6 feet wide and 20 feet long with 75 – 100 dishes, hot and cold etc etc ,,,, There are thousands of small yachts in the harbor! Rent och snyggt som hemma i Boston. The language is a little bit strange, but most of the blondes understand what I´m saying.

Trots några överdrifter om smörgåsbordets storlek samt antal båtar i Hotellviken låter det som att brevskrivaren på det hela taget tycks varit nöjd med sin Saltsjöbadsvistelse. Där han hade för avsikt att stanna några veckor (enligt brevet) för att sedan ta hyr-folkan tillbaka till Bremerhaven och båten hem över Atlanten. Kul brev med roligt innehåll tycker jag. Hoppas ni tycker detsamma.

Nästa gång blir det professor Lindblads julklapp.

Hälsningar
Mats Älfvåg