Älfvåg – Sverige vs Belgien i Fiskis

 

Det drar ihop sig till mästarmöte i motocross —- Sverige mot Belgien. Den lockande och actionfyllda affischen gör att man genast vill boka biljetter – Stop – Stop, det går inte för sig att köpa några biljetter!!

Detta beror inte på att det redan är slutsålt eller någon corona bestämmelse, utan rent av att tävlingen redan körts och att banan sedan länge är riven och fått lämna plats åt 20 stycken flerfamiljshus. Det fanns en tid då Fisksätra var tummelplats för stora tävlingar i den ädla motorcykelsporten motocross. Här följer en kort historik: Under 50-talet växte motocross sporten sig stor i vårt avlånga land. Förare med världsframgångar såsom Bill Nilson, Rolf Tibblin, Torsten Hallman och inte minst Sten ”Storken” Lundin. Det kördes motocross på en mängd banor runt om i Sverige.

Då ville inte Nacka/ Fisksätra vara sämre, varför inte en egen bana även i Nacka? Företagsledaren och motorentusiasten Fredrik Eneqvist drog upp planer för en etablering av sporten i Nacka. Sagt och gjort, man bildade föreningen Nacka Motor Sällskap 1955 och sökte lämpligt markområde för att anlägga en bana för nämnda sport. Nacka Stad hade 1946 köpt in Fisksätra Gård från Erstavik för att på sikt kunna bygga bostäder. Gården med anor från 1700–talet hade varit arrendegård till Erstavik men under senare halvan av förra seklet gjort sitt. Efter hårda förhandlingar med Nacka Stad fick till slut Nackas motorentusiaster arrendera gården och anlägga en bana för den populära sporten motocross.

Banan stod färdig 1957 med stor invigningstävling 30 juni samma år. Den gamla vackra men fallfärdiga mangårdsbyggnaden på gården fick bli klubblokal och tävlingssekretariat. Banan blev snabbt populär för utövare och icke minst för publik. Fisksätra- banan låg nära storstaden med bra och stora parkeringsytor och med Saltsjöbanans hållplats in på knuten. Så fort det drog ihop sig till tävlingar vallfärdade publik till Fisksätra. Ända fram till beslutet om byggnation av området kring Fisksätra Gård levde banan ett gott liv med många spännande tävlingar.

Sveriges Television var ofta ute och gjorde reportage från banan inte minst minns jag en tävling som direktsändes i TV. Det var ett program som hette “TV- Crossen“ med motorjournalisten Sigvard Andersson som sände direkt från bankanten. Våren 1969 var allt slut och grävskoporna kom och gjorde slut på en motocrossepok i Fisksätra. Men man kan fortfarande ställa sig utanför porten till Harrgatan 15 där mangårdsbyggnaden en gång i tiden låg och dra ett djupt andetag och sluta ögonen och då kan man faktiskt fortfarande (inbillning) höra det dova ljudet av “ Storkens 500 cc Husqvarna och Nic Janséns Matchless.

Dessvärre hann jag aldrig köra min hopplöst långsamma Bultaco i Fisksätra utan körde några tävlingar sommaren -75 i Sussex Scrambling League, England, dessvärre utan större framgång. Sedan blev det mest Arméns Husqvarnor i kronans tjänst för min del, men det är en helt annan historia.

Glada vårhälsningar Mats Älfvåg