Älfvåg – Cary Grant eller Paul Newman på bryggan?

Annons

Ja då var den efterlängtade påskhelgen redan slut. Nu efteråt kan jag konstatera följande: Inga påskkärringar med godiskorg som knackade på dörren, påsk- resan till fjällen ställdes in samt påsk maten erbjöds att levereras fram till dörren.

Förstår väl att detta hade att göra med det där som betyder krona på spanska. Trots rådande omständigheter smakade lammsteken, de färgade äggen och chokladharen som vanligt gott utan inslag av ”krona”. Vad skall då månadens nostalgikrönika handla om denna gång? Mitt svar blir just ingenting, men ett gammalt fotografi blir det dock. Trots fantasitorka och kort om tid har jag i vanlig ordning letat fram ett enligt min uppfattning fräckt gammalt fotografi.

När man först slår en hastig blick på det gamla fotografiet här intill tänker de flesta säkert på någon elegant skådespelare i välsittande kostym, randsydda skor och solglasögon i Cary Grant-stil. Okay, kan det vara Paul Newman som besöker bryggan på Restaurangholmen under inspelningen av filmen The Prize från 1963? Det skulle kunna vara en god gissning eftersom filmen delvis spelades in i närheten. Eller kan det vara Cary Grant under inspelningen av Hitchcock-rysaren I sista minuten från 1959?

Men den spelades inte in i Stockholm, så Grant är det nog inte. Då chansar vi väl på Gary Cooper som allt som oftast var klädd i välsittande kostymer och ett litet lätt överlägset leende. Rätt svar kommer här: Den elegante mannen på fotografiet har faktiskt ingenting med skådespeleri att göra. Svaret är: Jens Otto Krag den legendariske danske politikern som med tiden blev statsminister i vårt grannland. Vad gör han på bryggan en solig novemberdag 1959 i bästa ”gåbortkostymen” och tuffa brillor. Även det har jag svar på: Nordiska Rådets 7:e ministermöte hölls i Stockholm/ Saltsjöbaden detta år och då var givetvis Danmarks dåvarande utrikesminister på plats och detta var den nyss nämnda Jens Otto Krag.

Vi kan väl antaga att han efter ingående och hetsiga diskussioner med värmlänningen och tillika Sveriges utrikesminister Östen Undén behövde en paus. Så troligtvis är det lunchpromenaden vi kan beskåda som han tog i de vackra omgivningarna i Saltsjöbaden. Vad ministrarna kom fram till under 1959 års nordiska ministermöte har jag ingen aning om, men vi får väl hoppas det blev något av värde. Jag nöjer mig med den eleganta posen och solbrillorna på minister Krag, hoppas ni kära läsare gör det samma. Då blev det några rader även denna månad.

Allt elände har alltid ett slut, så tänk positivt och se framåt – Lita på mig ”kronan” kommer dö ut.
Bästa vårhälsningar Mats Älfvåg

 

Annons