Älfvåg – Böcker, Cigarrer och Grammofonskivor

Ja då var den efterlängtade hösten här?! Ja det är faktiskt så att jag personligen tycker bäst om denna nu begynnande årstid. Att få känna den lätt kalla luften och med trädens färger som skimrar i nyanser av gult, grönt och rött.

Att jag är fåfäng och gillar tweed i old English style och grova mockaskor kan vara en anledning till att just hösten blivit min favoritårstid. Jag hoppas denna höst blir en sådan med massor av soliga lätt kylslagna dagar med många långa promenader. Nu var det inte meningen att dessa rader skulle handla om årstider och väderlek, men som inledning föll det sig lämpligt.

Nu till månadens nostalgi och lokalhistoria. Efter att förra helgen strosat runt inne på vårt kära affärscentrum Tippen utan något speciellt ärende slog det mig plötsligt; Undrar vilken affärsrörelse eller butik som funnits längst i Saltsjöbaden av de nu kvarvarande butikerna? Nyfiken och intresserad av vår lokalhistoria så dök jag ner i mitt ” lilla Saltsjöbadsarkiv ” och forskade lite runt butiker och dess födelseår. Jag konstaterar att det blir svårslaget med en butik i Saltsjöbaden som drivits och fortfarande existerar efter etthundranio, 109 år!

Nu finns det en bok och pappershandel som dessutom saluför rökverk. Öppningsannons från Saltsjöbadens Tidning 1911

Nu undrar ni givetvis vilken affärsrörelse jag pratar om? Rubriken ger en tydlig ledtråd. Någon tobaksaffär handlar det inte om utan en bokhandel. Saltsjöbadens Bok & Pappershandel, denna rörelse grundades av bokhandlare Thomaeus redan år 1911. Butiken var då belägen i villan på Neglingevägen 26 som på den tiden kallades villa Arnelund, numer känd som Handelshuset.
Man kan förstå av öppningsannonsen från 1911 att förutom böcker och papper kunde röksugna Saltsjöbadsbor även inhandla sina rökverk hos herr Thomaeus.
Jag har funnit i mitt arkiv en del grammofonskivor med avsändare från nämnda butik som i takt med att grammofonen gjorde sin entré även tog upp nymodigheten med grammofonskivor i sortimentet. Den så kallade stenkakan, sjuttioåttavarvaren som kom i början av tjugotalet var säkert en attraktiv vara att saluföra i bokhandeln.

Nu sticker jag ut hakan och påstår att bokhandeln i Saltsjöbaden är ortens äldsta butik som nästa är fyller 110 år, Grattis! Att man numera inte kan inköpa varken cigarrer eller grammofonskivor får man väl stå ut med, böcker och papper finns ju kvar i butiken som sedan 1969 ligger inomhus i Tippens affärscentrum. Kul att det fortfarande finns specialaffärer som drivs utan de gigantiska kedjorna som ägare. Ja så blev det lite lokalhistoria även i detta nummer. Slutligen vill jag tacka ännu en gång för alla trevliga läsarbrev(mail & sms). Att den gamla skjutbanan intresserade så många var oväntat. Fortfarande pandemitid och med viss försiktighet med umgänge och resor har resulterat i att jag fortfarande har min skrivarvrå på ”landet”.

Tweedkavajerna är framme och mockaskorna borstade, välkommen hösten!!

Mats Älfvåg